ODPIKEDOSLIKE: slikanje je pustolovščina. Kjerkoli že ste.

Živjo! Moje ime je Nataša. Sem akademska slikarka, magistrica umetnosti in vodja ODPIKEDOSLIKE.

Prišel je čas, da za nekaj časa prekinem s svojim mentorskim delom. Od 15.2.2021 dalje slikarska šola Odpikedoslike za najmanj leto dni zapira svoja vrata za tečaje v ateljeju.

Hvala vsem za vaše razumevanje.

... Črta je pika, ki je šla na sprehod. Paul Klee ...

 

Če ste morda v preteklosti prejeli darilni bon za tečaj, mi prosim pišite na info@odpikedoslike.com in navedite št. dar. bona. Hvala.

 

Še 4 priporočila, če vas zanima/-jo

- tečaji risanja in slikanja v Ljubljani, pišite Urški: https://slikarskasola.com/

- kaligrafija, pišite Katarini: https://www.kstudiok.net/ ...

- strip, pišite Ivanu: https://ivanmitrevski.com/

* če potrebujete karikaturo, pišite Nani: https://karikaturenana.si/

 

•••

Zdaj se pa ustavi ... in si vzemi čas za svoje barve.

•••

 

 

 

 

Da je Odpikedoslike pravo mesto za učenje risanja in slikanja, dokazujejo številni tečajniki, ki se k nam vračajo vsako leto in pridno nadgrajujejo svoja znanja. Njihova mnenja preverite tu ... s klikom na BLOG pa si lahko ogledate, kaj je nastalo izpod njihovih rok na naših tečajih.
 
In ravno dela tečajnikov so dokaz, da se moramo pri učenju risanja in slikanja najprej naučiti obrti: se spoznati s slikarskimi tehnikami, materiali, njihovim rokovanjem -métier, šele nato lahko pričnemo iskati svoj izpovedni izraz v različnih risarskih/slikarskih medijih.
 
 
Ko nam je nek material tako domač, da lahko že vnaprej predvidimo, kako se bo obnašal na slikovni površini, potem lahko brez težav realiziramo tisto, kar zasnujemo (ali se zasnuje) v naših glavah.
 

Ko spoznavamo nove medije/nove materiale/nove tehnike - ne zahtevajmo in pričakujmo od sebe že s prvim izdelkom serije za prvo samostojno razstavo ... : ) , ampak si vzemimo čas za IGRO z materialom, eksperimentirajmo, uživajmo v samem procesu raziskovanja novega!

Spomnimo se: kadar pozabimo na čas ... in dve uri mineta kot bi mignil, vemo, da smo dali naš analitični um na pavzo in se prepustili ustvarjalnemu/kreativnemu duhu v nas.

...

Neštetokrat ob branju prijav na tečaj prejmem vprašanje. "Pa so vaši tečaji res primerni za popolnega začetnika? Malo me skrbi... Veste, imam veliko željo, da bi znal/-a risati in slikati, nimam pa prav nobenih izkušenj, čisto nič ..." In vsakokrat je moj odgovor enak: za vstop v svet slikarstva ne potrebujete nobenih izkušenj. Le veliko željo po ustvarjanju.

 

NAŠI NEKDANJI ... kaj počno danes?  ; )   povezava do članka na našem blogu.

KDAJ POTEKAJO TEČAJI? Termine najdete na desni strani - stolpec NOVI TERMINI.

KAKŠNA JE STAROST TEČAJNIKOV? 5 - 99 let.

VES MATERIAL ZA DELO DOBITE PRI NAS, ničesar vam ni potrebno prinesti s seboj; le svojo dobro voljo.  ;)

V ateljeju uporabljam slikarske materiale višje kakovosti, ki omogočajo temu primerno prijetnejše delo (npr: če pri akvarelu uporabljam papir, ki vsebuje 100 % bombaža, bom dobila povsem drugačen rezultat, kot če uporabljam običajni risalni list; če pri slikanju s pasteli uporabljam napačen papir, ne bom mogla resnično izkoristiti polnega potenciala te tehnike, ...). Že dooolga leta  sodelujem s kranjsko trgovino Hobby&Art (hobbyart.si).

VSI MOJI TEČAJNIKI PREJMEJO OB VPISU POSEBNE KUPONE ZA UGODNEJŠI NAKUP KVALITETNEGA SLIKARSKEGA MATERIALA v tej trgovini (popusti se ne seštevajo).

 

Pravo mesto za učenje risanja in slikanja!

Naša prednost je v tem, da nismo zgolj teoretiki, marveč tudi praktiki likovnega znanja na različnih področjih (slikarstvo, interier, ilustracija, oblikovanje...), kar pomeni, da iz prve roke poznamo "male skrivnosti velikih mojstrov" ... :)

Foto: delo 14-letne Adrijane B.; tehnika: suhi/mehki pastel (po reprod. Corinne V., Dev.; foto: M. Shebeko)

Na podlagi dolgoletnih izkušenj na tem področju sem prepričana, da je strah tisti glavni krivec, ki onemogoča in zavira kreativnost. Predvsem nekoliko starejši tečajniki imajo na začetku zadržke pred tveganjem. Doživljajo blokado pred raziskovanjem možnosti, ki jih ponuja nek slikarski material, pred poskušanjem nečesa novega, velikokrat jim je na poti tudi njihova lastna, pretirano ostra samokritika in nerealna pričakovanja, da mora biti že prva poteza popolna. 

Nekje na poti smo se pozabili igrati in raziskovati kot otroci.

Vprašajte se, kolikokrat ste sami ali nekdo drug v vaši bližini izjavili nekaj v smislu »Ne znam risati« ali »Nimam talenta za to«.

In tu je moje poslanstvo. S slikarsko šolo ODPIKEDOSLIKE želim vsem, ki niso verjeli, da znajo risati, pokazati/dokazati, da temu ni tako.

 

UPORABA USTVARJALNOSTI ZA PREPREČEVANJE OMEJUJOČIH PREPRIČANJ

Slikarstvo in ostale ustvarjalne dejavnosti so idealna »orodja« za preskok med trditvijo »Ne znam, ne zmorem...« do »ZMOREM!« - ravno zato, ker so zanimive, zabavne, vznemirljive, navihujoče in se jih tako otroci kot odrasli nikoli ne naveličajo, če so le izpostavljeni pravim pedagoškim metodam in usmeritvam.

Ko se boste enkrat naučili risanja, ga boste lahko uporabili tako, da boste zabeležili vse tisto, kar vidite v realnosti ali v domišljiji na način, ki ni tako zelo različen od načina, kako beležimo naše misli in ideje z besedami.

Mnogo abstraktnih slikark in slikarjev 20. stoletja, za katere se komu kdaj zazdi, da so risali in slikali na povsem naključen način, se je moralo najprej naučiti realističnega risanja, preden so naredili prehod v abstraktno slikarstvo. Naučili so se abecede slikanja, da so lahko pisali zgodovino slikarstva.

Risanje in slikanje po reprodukcijah je osnova za učenje slikarske veščine.

Foto: www.metmuseum.org, Laurie Murphy, Copyist Program

V ateljeju ODPIKEDOSLIKE dajemo prednost vizualnemu, perceptivnemu načinu razmišljanja, in manj verbalnemu, analitičnemu načinu. To nam omogoča, da premagamo ovire starih prepričanj, ki nam ne dovolijo storiti koraka naprej; preobidemo pomanjkljivo znanje in kmalu začutimo - in preko nastalih del vidimo - da je napredek mogoč.

Tečajnikom, ki niso risali več let ali celo desetletij, nekateri nazadnje še v šolskih klopeh, v ateljeju pokažemo, da se da risanje osvojiti s pomočjo veščin, pridobljenih skozi prakso. Kot mentorica omogočim pot od prvih korakov risanja in slikanja do suverenih avtorskih stvaritev.

tečaj risanja in slikanja, akvarel, Ivana I.

Foto: Ivana I., akvarel

KAKO ZAČNEMO?

Tekom obiskovanja ateljeja tečajniki opazijo, da se jim je spremenil način gledanja. »Nič ni več tako kot je bilo.« In ta sprememba gledanja seveda odseva tudi v kvaliteti risbe. In posledično v samozavesti risarja.

Novo pridobljene veščine in znanje risanja so nekaj, kar boste po končanem tečaju povsod nosili s seboj. Pozabili boste na svojo negotovost in se z veseljem lotili nečesa, kar ste toliko časa zanikali v sebi. Večina kot glavni razlog za to, zakaj so nehali risati v otroštvu ali mladosti, navaja, da so se počutili frustrirane, ker niso mogli napredovati. Niso bili zadovoljni s stopnjo sposobnosti in ni šlo naprej.

Odličnost dobrega učitelja risanja je v tem, da poenostavi zakomplicirane procese na enostavne korake. In ko slušatelj enkrat izgubi svoja stara, ponavadi zmotna prepričanja o likovnosti, vidi vse, česar se loti, z večjo jasnostjo. Prej je „gledal“, zdaj „vidi“. Tečaj slušatelju pokaže, da ima po vseh teh letih, ko ni risal, še vedno sposobnost, da se tega nauči.

Foto: Maja A., olje na platnu, slikanje portreta

 

Udeleženke in udeleženci tečajev poročajo, da so doživeli PREMIK V PERCEPCIJI, zaznavajo t.i. "negativni prostor" in prisotnost svetlobe in sence v vsem, kar vidijo – zato se jim zdi lepota tega spoznanja bolj na dosegu. Zdaj imajo željo po risanju vsega, kar vidijo in to je čudovito darilo, ki si ga podarijo sami.

Dopustite si ga podariti tudi vi.

 

Vir: Pinterest, Wendy Mass, Kristin Neff, The Awkward Yeti