O d p i k e d o s l i k e : Slikarska šola za vse generacije

      LJUBLJANA  •  KRANJ

Živjo! Moje ime je Nataša. Sem akademska slikarka, magistrica umetnosti in vodja slikarske šole ODPIKEDOSLIKE. Risanje in slikanje z velikim veseljem poučujem že od leta 2001. Skupaj z mentoricama Urško Rednak (akad. slik.) in Majo Pučl (akad. slik., mag. um.) poučujemo risanje in slikanje v sproščenem in ustvarjalnem okolju.

...

Drage tečajnice in tečajniki ... kot ste bili obveščeni, nadaljevanje našega dela v ateljejih zamikamo za nekaj časa ... tačas pa za ustvarjanje doma ne potrebujemo drugega kot kos papirja in svinčnik. ; )

Vse dobro. Ostanite zdravi. ❤️

Nataša

...

 

Da je naša slikarska šola pravo mesto za učenje risanja in slikanja, dokazujejo številni tečajniki, ki se k nam vračajo vsako leto in pridno nadgrajujejo svoja znanja. Njihova mnenja preverite tu ... s klikom na BLOG pa si lahko ogledate, kaj nastaja izpod njihovih rok na naših tečajih (zaradi obilice dela trenutno ne posodabljam bloga, a kjer je volja, tam je pot - zato bodo spremembe kmalu tudi tu).  ; )

Ravno dela tečajnikov so dokaz, da se moramo pri učenju risanja in slikanja najprej naučiti obrti: se spoznati s slikarskimi tehnikami, materiali, njihovim rokovanjem -métier, šele nato lahko pričnemo iskati svoj izpovedni izraz v različnih risarskih/slikarskih medijih.

Ko spoznavamo nove medije/nove materiale/nove tehnike - ne zahtevajmo in pričakujmo od sebe že s prvim izdelkom serije za prvo samostojno razstavo ... : ) , ampak si vzemimo čas za IGRO z materialom, eksperimentirajmo, uživajmo v samem procesu raziskovanja novega! S L I K A N J E = P U S T O L O V Š Č I N A.

Spomnimo se: kadar pozabimo na čas ... in dve uri mineta kot bi mignil, vemo, da smo dali naš analitični um na pavzo in se prepustili ustvarjalnemu/kreativnemu duhu v nas.

ZELOOO VELIKOKRAT OB VPISU NA TEČAJ PREJMEMO VPRAŠANJE: "PA SO VAŠI TEČAJI RES PRIMERNI ZA POPOLNEGA ZAČETNIKA? VESTE, JAZ IMAM VELIKO ŽELJO RISATI IN SLIKATI, PA PRAV NOBENIH IZKUŠENJ, ČISTO NIČ ... IN SKRBI ME, DA BODO VSI OSTALI TEČAJNIKI ŽE KAJ ZNALI, JAZ PA NE ..."

ODGOVOR: ZA OBISK NAŠIH TEČAJEV NE POTREBUJETE PREDHODNIH IZKUŠENJ. ZA TO, DA JIH BOSTE DOBILI, PRIJAZNO POSKRBIMO MI ... DRUGAČE BI MI NE IMELI SLUŽBE.  : )

 

NAŠI NEKDANJI ... kaj počno danes?  ; )   povezava do članka na našem blogu.

KDAJ POTEKAJO TEČAJI? Redni tečaji med šolskim letom (september – junij) potekajo 1-krat tedensko, po 7 srečanj, vsakič po 3 šolske ure (= 3 x 45 min) oz. 2 uri in 15 minut. V .Ljubljani so možni 4 termini: 9.00 - 11.15, 15.30 – 17.45, 17.00 - 19.15 in 18.00 – 20.15, v Kranju pa: 15.30 - 17.45, 16.30 - 18.45 in 18.00 - 20.15.

V času šolskih počitnic (poletne, jesenske, novoletne, zimske, prvomajske) organiziramo strnjene, do 5-dnevne delavnice v dopoldanskem času (9.00 - 11.15).

* v primeru, da se izbranega termina tečaja ne boste mogli udeležiti, ga boste lahko po dogovoru z nami nadomeščali v drugem terminu.

PRAVI TEČAJ/TERMIN ZA VAS? V primeru, da ne veste, kateri program tečaja izbrati in se težko znajdete med razpisanimi termini, nam lahko enostavno napišete sporočilo na info(afna)odpikedoslike.com, kateri dan in ura bi vam najbolj ustrezala in skupaj bomo poiskali ustrezen tečaj/termin.

In - če ste v dvomih, vas vabimo, da pridete na ogled poteka dela v našem ateljeju (po predhodnem dogovoru).

KAKŠNA JE STAROST TEČAJNIKOV? Skupine so starostno heterogene, kar pomeni, da se lahko na tečaj vpišejo tako učenci, dijaki, študentje, zaposleni in starejši tečajniki.

VES MATERIAL ZA DELO DOBITE PRI NAS, ničesar vam ni potrebno prinesti s seboj; le svojo dobro voljo.  ;)

Na tečajih uporabljamo slikarske materiale višje kakovosti, ki omogočajo temu primerno prijetnejše delo (npr: če pri akvarelu uporabljamo papir, ki vsebuje 100 % bombaža, bomo dobili povsem drugačen rezultat, kot če uporabljamo običajni risalni list; če pri slikanju s pasteli uporabljamo napačen papir, ne bomo mogli resnično izkoristiti polnega potenciala te tehnike, ...).

Že dooolga leta  sodelujemo s kranjsko trgovino Hobby&Art (hobbyart.si).

VSI NAŠI TEČAJNIKI PREJMEJO OB VPISU POSEBNE KUPONE ZA UGODNEJŠI NAKUP KVALITETNEGA SLIKARSKEGA MATERIALA v tej trgovini (popusti se ne seštevajo).

darilni bon slikarske šole odpikedoslikeOB VPISU BREZPLAČNO PREJMETE RISALNO DESKO IN SKRIPTO.

 

Pravo mesto za učenje risanja in slikanja!

Naša prednost je v tem, da nismo zgolj teoretiki, marveč tudi praktiki likovnega znanja na različnih področjih (slikarstvo, interier, ilustracija, oblikovanje...), kar pomeni, da iz prve roke poznamo "male skrivnosti velikih mojstrov" ... :)

Foto: delo 14-letne Adrijane B.; tehnika: suhi/mehki pastel (po reprodukciji Corinne V., Dev.; foto c. M. Shebeko)

Foto: dela gospe Marcele, ki je bila popolna začetnica; nazadnje je risala in slikala v osnovni šoli. Na tečaju se je preko dela po reprodukcijah spoznala s tehnikami: svinčnik, oglje, oljni pastel, suhi/mehki pastel, akril, akvarel in olje (Odpikedoslike: Tečaj spoznavanja osnov risarskih in slikarskih tehnik).

Na podlagi dolgoletnih izkušenj na tem področju sem prepričana, da je STRAH tisti glavni krivec, ki onemogoča in zavira kreativnost. Slušatelji vseh starosti imajo na začetku zadržke pred tveganjem. Doživljajo blokado pred raziskovanjem možnosti, ki jih ponuja nek medij, pred poskušanjem nečesa novega. Razlog je največkrat strah pred posmehovanjem drugih ali njihova lastna, pretirano ostra samokritika.

Vprašajte se, kolikokrat ste sami ali nekdo drug v vaši bližini izjavili nekaj v smislu »Ne znam risati« ali »Nimam talenta za to«.

Zato smo tu mi. Slikarska šola ODPIKEDOSLIKE ljudem, ki niso verjeli, da znajo risati, pokaže, da temu ni tako. Najprej pa je seveda treba priti do odgovora, kje so dobili ta svoja zmotna in omejujoča prepričanja.

 

UPORABA USTVARJALNOSTI ZA PREPREČEVANJE OMEJUJOČIH PREPRIČANJ

Naše poslanstvo in naloga izhajata iz tega, kako zagotoviti model izobraževanja, kjer se slušatelji čutijo varne, se obenem zabavajo, učijo novih spretnosti, so navdahnjeni, odpravljajo omejujoča prepričanja in iščejo odgovore znotraj sebe.

Z našimi metodami in programi zagotavljamo pogoje za razvoj in negovanje kreativnosti. Slikarstvo in ostale ustvarjalne dejavnosti so namreč idealna »orodja« za preskok med trditvijo »Ne znam, ne zmorem...« do »ZMOREM!« - ravno zato, ker je ta dejavnost zanimiva, zabavna in se ga tako otroci kot odrasli nikoli ne naveličajo, če so le izpostavljeni pravim metodam in usmeritvam.

Ko se boste enkrat naučili risanja, ga boste lahko uporabili tako, da boste zabeležili vse tisto, kar vidite v realnosti ali v domišljiji na način, ki ni tako zelo različen od načina, kako beležimo naše misli in ideje z besedami.

Mnogo abstraktnih slikarjev 20. stoletja, za katere se zdi, da so risali in slikali na povsem naključen način, se je moralo najprej naučiti realističnega risanja, preden so naredili prehod v abstraktno slikarstvo. Picasso, Willem de Koonig, Matisse, Mondrian in Jackson Pollock so le nekateri izmed velikih slikarjev, ki so se najprej naučili realističnega risanja. Pri nas so isto pot morali prehoditi naši veliki slikarji.

Risanje in slikanje po reprodukcijah je osnova za učenje slikarske veščine.

Foto: www.metmuseum.org, Laurie Murphy, Copyist Program

Na tečajih risanja in slikanja ter ostalih delavnicah Slikarske šole ODPIKEDOSLIKE dajemo prednost vizualnemu, perceptivnemu načinu razmišljanja, in manj verbalnemu, analitičnemu načinu. To nam omogoča, da premagamo ovire starih prepričanj, ki nam ne dovolijo stopiti koraka naprej; preobidemo pomanjkljivo znanje in kmalu začutimo - in preko nastalih del vidimo - da je napredek mogoč.

Obisk tečajev je slušateljem, ki niso risali več let ali desetletij, nekateri nazadnje še v šolskih klopeh, dokazal, da se da risanje prakticirati s pomočjo veščin, pridobljenih na tečaju. Na tečaju smo mentorji tu zato, da vam olajšamo pot od prvih korakov risanja in slikanja, vse do avtorskih del.

tečaj risanja in slikanja, akvarel, Ivana I.

Ivana I., akvarel

KAKO ZAČNEMO?

Prvi dan delavnice se začne s predstavitvijo udeležencev. Ker jih je večina prvi dan nekoliko nervozna, nam ta predstavitev pomaga prebiti led. Slušatelji prihajajo iz različnih okolij, študijev, poklicev in tudi to je ena izmed zanimivih reči, ki jih dobimo z obiskovanjem tečaja – sklepamo nova prijateljstva. Nato počasi začnemo... In vedno uspemo!  : )

Tekom delavnice slušatelji opazijo, da se jim je spremenil način gledanja. »Nič ni več tako kot je bilo.« In ta sprememba gledanja seveda odseva tudi v kvaliteti risbe. In posledično v samozavesti risarja.

Novo pridobljene veščine in znanje risanja je nekaj, kar boste po končanem tečaju povsod nosili s seboj. Pozabili boste na svojo negotovost in se z veseljem lotili nečesa, kar ste toliko časa zanikali v sebi. Večina kot glavni razlog za to, zakaj so nehali risati v otroštvu ali mladosti, navaja, da so se počutili frustrirane, ker niso mogli napredovati. Niso bili zadovoljni s stopnjo sposobnosti in ni šlo naprej.

Odličnost dobrega učitelja risanja je v tem, da poenostavi zakomplicirane procese na enostavne korake. In ko slušatelj enkrat izgubi svoja stara, ponavadi zmotna prepričanja o likovnosti, vidi vse, česar se loti, z večjo jasnostjo. Prej je „gledal“, zdaj „vidi“. Tečaj slušateljem pokaže, da imajo po vseh teh letih, ko niso risali, še vedno sposobnost, da se tega naučijo.

Udeleženke in udeleženci tečajev poročajo, da so doživeli pravi PREMIK V PERCEPCIJI, zaznavajo t.i. "negativni prostor" in prisotnost svetlobe in sence v vsem, kar vidijo – zato se jim zdi lepota tega spoznanja bolj na dosegu. Zdaj imajo željo po risanju vsega, kar vidijo in to je čudovito darilo, ki si ga podarijo sami. Dopustite si ga podariti tudi vi.

 

Vir: Pinterest, Wendy Mass, Kristin Neff, The Awkward Yeti